• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Nieuws / Algemeen / ‘Overheid honderden miljoenen extra kwijt door misrekening consultant’
Nieuws

‘Overheid honderden miljoenen extra kwijt door misrekening consultant’

‘Overheid honderden miljoenen extra kwijt door misrekening consultant’

04 april 2019 - Een consultant van adviesbureau Revnext is in opspraak gekomen. Volgens het onderzoeksplatform Follow the Money (FtM) rekende de adviseur het klimaatbeleid rondom elektrisch vervoer verkeerd door, waar een andere klant van het adviesbureau, autofabrikant Tesla, van profiteerde.

‘Overheid honderden miljoenen extra kwijt door misrekening consultant’

De desbetreffende adviseur en partner van Revnext, Robert Kok, heeft volgens FtM een eigen rekenmethode, het carbontax-model,  om de effecten van subsidies op elektrische auto’s door te rekenen. De berekeningen die Revnext voor de overheid uitvoerde bleken er recent flink naast te zitten, omdat de consultant de verkoop van elektrische auto’s in 2018 fors onderschatte. Daardoor is de overheid honderden miljoenen euro’s extra kwijt aan subsidies voor elektrische voertuigen.

Tesla spekkoper

Het merendeel van de subsidie ging vorig jaar naar de autofabrikanten Jaguar en Tesla. Ruim een derde van de elektrische auto’s die er in Nederland rondrijden is een Tesla en dus profiteert het automerk het meest van de misrekening, concludeert FtM. Het platform rekende verder door dat het fiscale beleid Tesla in 2018 bijna een miljard euro opleverde. Tegelijkertijd is Tesla klant bij Revnext, het bedrijf huurt het bureau in om beter inzicht te krijgen in de Nederlandse markt.

Klimaatakkoord

Het carbontax-model wordt ondanks alle vraagtekens rondom de methode nog steeds gebruikt voor de plannen omtrent mobiliteit in het Klimaatakkoord. Verschillende partijen in de Tweede Kamer stelden vragen aan verantwoordelijk staatssecretaris Snel of het model wel wetenschappelijk is gecheckt. Snel antwoordde dat zowel onderzoeksinstituut TNO als het Planbureau voor de Leefomgeving het model hebben gevalideerd. Tegenover FtM ontkennen beide instituten dit echter.

Model blijft de basis

Voorlopig blijft het planbureau de methode van Revnext hanteren, zegt een woordvoerder tegen FtM. Het contract met de adviespartij loopt nog tot 2020, dus het carbontax-model blijft belangrijk bij fiscale beslissingen. De Tweede Kamer wil echter meer duidelijkheid over de kosten van elektrisch rijden en nam in februari al een motie aan, waarin het de Rekenkamer laat onderzoeken of het geld doelmatig wordt besteed.