• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Nieuws / Algemeen / ‘Robotisering levert adviseurs alleen maar meer werk op’
Nieuws

‘Robotisering levert adviseurs alleen maar meer werk op’

‘Robotisering levert adviseurs alleen maar meer werk op’

29 november 2018 - Digitale en technologische innovatie en duurzaamheid zijn thema’s waar consultants volop mee te maken hebben. Niet verwonderlijk dat het de twee ankerpunten waren op het Consulting Captains Dinner, georganiseerd door consultancy.nl en de Raad van Organisatie Adviesbureaus (ROA).

‘Robotisering levert adviseurs alleen maar meer werk op’

Tijdens de avond op 22 november gingen Marc Burger, Country Head Nederland bij Capgemini Invent, BMC-directeur en ROA-voorzitter Johan van Triest en Marian Dobbe, directeur bij Hiemstra & De Vries met elkaar in gesprek over innovatie in de adviessector, zoals robots en kunstmatige intelligentie. “Ik zie in robotisering eigenlijk alleen maar meer mogelijkheden die ons werk makkelijker maken”, zegt Burger in het verslag op Consultancy.nl. “Wat wij zien is dat organisatieverandering ook altijd te maken heeft met verandering die je brengt in de organisatie, dat is eigenlijk altijd mensenwerk. Daarom zijn menselijke adviseurs ook altijd nodig om die transitie te begrijpen. Kunstmatige intelligentie, robotica en cloudoplossingen kunnen ons werk ondersteunen, sterker nog: ik denk dat ze ook heel veel veranderingen in gang zetten en dat levert ons als organisatieadviseur alleen maar meer werk op.”

Zelf in beweging

Keynotespreker Annemarie Rakhorst richtte zich in het begin van de avond op de duurzaamheid. In haar verhaal maande ze Nederland tot actie. “Nederland is – als het aankomt op de energietransitie – het één na laatste jongetje en meisje is van Europa. Niet omdat jullie niets doen – want jullie doen ongelooflijk veel – maar ik denk dat jullie net als ik weten dat het zoveel disruptiever moet, dat het zoveel sneller moet.” Johan van Triest onderschrijft de lezing van Rakhorst. “Volgens mij is ook niet de vraag of we er iets aan moeten doen, maar wanneer. Ook als overheid en wetgever moet je nadenken. Je kunt daarin grenzen en doelen stellen om duurzaamheid te stimuleren. Maar mensen moeten ook echt zelf in beweging komen.”

Aan de derde editie van het Consulting Captains Dinner namen zo’n 170 consultants, CEO’s, partners en bestuurders deel. Naast het gebruikelijke dinner was er een zogenoemde digital market, met diverse stands met innovatieve technologieën zoals augmented reality, robotica en kunstmatige intelligentie. Ook werden er workshops georganiseerd over deze technologieën.