• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Nieuws / Algemeen / Slechte urenregistratie kost consultancy behoorlijke duit
Nieuws

Slechte urenregistratie kost consultancy behoorlijke duit

Slechte urenregistratie kost consultancy behoorlijke duit

17 maart 2016 - Inefficiënte processen voor urenregistratie kosten consultancybureaus gemiddeld 46.000 euro per consultant per jaar. Dat blijkt uit onderzoek van de startup TIQ en de London Business School.

Slechte urenregistratie kost consultancy behoorlijke duit

Uit het onderzoek blijkt dat werknemers hun urenregistratie uitstellen. Slechts 38 procent van de professionals registreert uren één of meerdere keren per dag. Slechts 22 procent doet dit één of twee keer per maand. De onderzoekers namen enquêtes af bij 61 professionals uit de zakelijke dienstverlening, en interviewden twaalf professionals uit de consultancy, accountancy en advocatuur.

Gratis werken

Het gevolg van het uitstellen is dat werknemers uit mails en notities moeten afleiden hoeveel uur ze voor een klant hebben gewerkt. Dit leidt tot onnauwkeurigheden. Uit het onderzoek blijkt dat ruim 20 procent van de werknemers minder dan 70 procent van de tijd boekt die ze aan klanten besteden. Voor bijna een derde van het werk van deze groep hoeft de klant dus niet te betalen.

Verschillen tussen branches

Uit het onderzoek blijkt dat het operationele model van een branche bepalend is voor de mate van de problematiek. Zo werken consultants relatief weinig voor meerdere klanten tegelijk. Dat maakt de urenregistratie eenvoudiger dan in de advocatuur bijvoorbeeld, waar men vaak verschillende klanten tegelijk bedient.

Consultancy

Toch boeken ook consultants gemiddeld 15 procent minder uren dan ze daadwerkelijk aan een klant hebben besteed. In een 40-urige werkweek waarin 85 procent van de tijd aan een klant wordt besteed, komt dit neer op 4,3 uur. Samen met het kwartier dat een gemiddelde consultant kwijt is aan het bijhouden van de urenregistratie, gaan er ruim 4,5 uren per week verloren. Uitgaande van een gemiddeld uurtarief van 212,10 euro en 48 werkweken in een jaar, kost dit het bureau ongeveer 46.074 euro per consultant per jaar.

Oplossing

Uit het onderzoek blijkt tevens waar een ideaal urenregistratie-systeem aan moet voldoen. In de eerste plaats moet het eenvoudig zijn om op een snelle manier uren te registreren. Tegelijkertijd moet er ruimte zijn voor gecompliceerde analyses en voorspellingen ondersteunen. 

Meer over het onderzoek leest u in deze whitepaper