Home / Nieuws / Algemeen / Stijgende tarieven verwacht in 2018 voor zelfstandige adviseurs
Nieuws

Stijgende tarieven verwacht in 2018 voor zelfstandige adviseurs

Stijgende tarieven verwacht in 2018 voor zelfstandige adviseurs

30 november 2017 - Door economische voorspoed en het hoge producentenvertrouwen wordt het aanbod van projecten en opdrachten voor zelfstandige professionals omhoog gestuwd. Marktmonitor ZP Facts verwacht dan ook stijgende uurtarieven in 2018 voor zelfstandigen.

Stijgende tarieven verwacht in 2018 voor zelfstandige adviseurs

Waar de Nederlandse economie op volle toeren draaide, bleven de positieve gevolgen voor zelfstandige professionals uit. Volgens de kwartaalcijfers van ZP Facts zijn de tarieven van zelfstandigen ten opzichte van drie jaar geleden iets gedaald. Maar de onderzoeker vergeleek ook cijfers uit mei dit jaar met de huidige stand van zaken. In in die cijfers is het gemiddelde uurtarief van zelfstandigen is licht gestegen van € 87,38 naar € 88,89.

Opwaartse lijn consultants

In een vergelijking tussen het tweede kwartaal van 2016 en het derde van 2017 komt naar voren dat zelfstandige adviseurs ook de opwaartse lijn te pakken hebben. Consultants op het gebied van management en bedrijfsvoering schroefden hun uurtarieven op van € 83,28 naar € 84,47. Ook zelfstandigen binnen organisatieadviesbureaus rekenen hogere tarieven. In 2016 bedroeg hun uurtarief gemiddeld € 88,51 en in 2017 € 90,77.

Krappere arbeidsmarkt en vervanging DBA

Een van de redenen voor de positieve verwachtingen is de Macro Economische Verkenning van het CPB. Daaruit blijkt dat in 2018 een iets krappere arbeidsmarkt wordt verwacht. Dit zal zijn weerslag hebben op de tarieven die zelfstandigen rekenen, zegt Boy Kruiswijk, directeur van ZP Zaken. “We zien momenteel een licht opwaartse beweging, maar laten we niet te vroeg juichen. Begin 2016 zagen we iets vergelijkbaars, maar die ontwikkeling heeft zich in 2017 niet doorgezet, waarschijnlijk onder druk van de Wet DBA. Dankzij de huidige ontwikkeling van de economie en de schaarste op de arbeidsmarkt komt de zp’er echter steeds meer aan het stuur. Tel daar de vervanging van de Wet DBA bij op en de zp’er mag hopen op een positieve tariefontwikkeling in 2018.”