Home / Nieuws / Algemeen / Toegang tot onderliggende patronen: interveniëren met dans
Nieuws

Toegang tot onderliggende patronen: interveniëren met dans

Toegang tot onderliggende patronen: interveniëren met dans

15 juni 2017 - Organisatieadviseur Peter Rombouts intervenieert met behulp van dans. Zijn bewegingen stellen de organisatie in staat om voorbij het gesproken woord te gaan en op die manier het geheel te zien, stelt hij. Hoe dat in zijn werk gaat, legt hij uit in M&C Quarterly 2.

Toegang tot onderliggende patronen: interveniëren met dans

Foto: Ton van Til

Onbewuste interactie- en relatiepatronen, de oorsprong van machtsdynamieken en onuitgesproken angsten. Het zijn voorbeelden van informatie die belangrijk is voor de dynamiek van een organisatie. Toch worden ze tijdens interventies vaak niet meegenomen, meent organisatieadviseur Peter Rombouts. ‘We hebben er geen toegang toe, omdat ze vragen om handelingsperspectieven waarbij meer dan het hoofd alleen wordt ingezet.’

Niet-talige vaardigheden
Rombouts is organisatieadviseur en oud-wereldkampioen Argentijnse Tango. Die twee achtergronden verenigt hij in zijn interventies: het talige repertoire dat hij ontwikkelde als organisatieadviseur en de niet-talige vaardigheden uit de dans, zoals het communiceren zonder woorden, kwetsbaar zijn, intimiteit aangaan en mensen raken.

Secure base
Tijdens een interventie gaat Rombouts letterlijk dansen. ‘Na een kort gesprek vraag ik of ik mag bewegen. De beweging laat zonder woorden zien wat de potenties van de organisatie zijn en waarom deze niet worden waargemaakt. Dit wordt de gedeelde ervaring die dient als ‘secure base’ voor het vervolg van het verandertraject.’ Pas na afloop maakt Rombouts de vertaalslag naar woorden, zodat de niet-talige boodschap volledig ervaren kan worden.

Lees het complete artikel van Peter Rombouts binnenkort in M&C Quarterly 2.