• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Nieuws / Algemeen / Verslag Ooa Netwerk Overheid – Duurzaam Organiseren
Nieuws

Verslag Ooa Netwerk Overheid – Duurzaam Organiseren

Verslag Ooa Netwerk Overheid – Duurzaam Organiseren

11 juni 2018 - Vorige week (donderdag 6 juni zijn 20 organisatieadviseurs vanuit de Ooa in Utrecht aan de slag gegaan rondom het thema "Nooit meer Reorganiseren". De aanjager van dit traject is Renate Beckers, zij is gedreven en vanaf 2017 heeft ze diverse initiatieven gestart en anders aangepakt.

Verslag Ooa Netwerk Overheid – Duurzaam OrganiserenDoor Roy Schoemaker

Verslag van de bijeenkomst door Roy Schoemaker.

 

Voor de volgende fase vroeg Renate Beckers hulp via het Netwerk Overheid aan een groep mensen:

Wat gaan we doen om te zorgen dat zaken duurzaam veranderen en door blijven gaan?

En dat we samen echt nieuwe Ways of Working binnen de Overheid creëren en dat ideeën en initiatieven niet alleen de papierentijgers blijven zoals we nu vaak zien. 

 

Antwoorden worden vaak gezocht in Anders organiseren, Ondernemerschap, Co-creëren, Nieuwe manieren van leren, Scaling Agile, Viraal Veranderen, Beïnvloeden van de Mindset, Eigenaarschap en Aandacht voor communicatie. Dit waren dan ook veel gehoorde geluiden tijdens de bijeenkomst.

 

Het gaat er in ieder geval om dat veranderen anders moet én kan. En dat veranderingen in de wereld om ons heen steeds sneller op elkaar volgen en meer impact hebben. Denk bijvoorbeeld aan de opkomst van Pokémon Go, binnen twee weken 30 miljoen gebruikers en wereldwijd vaker geGoogled dan P*rn. 

 

Veranderen lijkt wel de enige constante te zijn!?! Mij zijn de volgende drie punten tijdens de bijeenkomst het meest bij gebleven.

 

Being

Centraal in dit alles staat de Mens, de Human Being in zijn geheel met al zijn gewoontes, rariteiten, patronen en (on)voorspelbaarheden. Het nieuwe veranderen vraagt om Adaptiviteit en Elasticiteit in zowel Denken, Doen en Zijn van de mensen binnen organisaties. Wat doen & laten we om hen in de Flow te krijgen? En benadrukken we naast de moeite ook om plezier te beleven aan de reis? Dit kan op alle lagen in organisaties en geheel is balans met elkaar.

 

Diagnose

Een goede organisatiediagnose is uiteraard nodig om situaties te analyseren en te komen tot de eerste hefboom en focus voor de verandering. Vanwege de snelle dynamiek van tegenwoordig is de diagnose ook steeds meer een continu proces van onderzoeken en interveniëren met versnellingen en vertragingen vanuit een meervoudig perspectief. De kunst is om gaandeweg de reis alert te zijn en tijdig bij te sturen; kansen te omarmen, grote risico's en blokkades te vermijden om zo groei te stimuleren bij mensen, teams en organisaties.

 

Men-Taal

De manier waarop wij veranderen benaderen, de bestaande constructen die we hanteren en de taal die we hiervoor gebruiken. Dit gaat over Communiceren en over Mindset. De initiators, opdrachtgevers en veranderaars die direct en vanaf het begin betrokken zijn, weten (vaak) uitgebreid de redenen van de veranderingen. Ze weten het nut en de noodzaak. Waartoe deze zaken allemaal nodig zijn voor de organisatie en waarom ze de moeite waard zijn om te veranderen. Zij hebben deze zaken met elkaar doordacht en doorleeft.

 

De mensen die op een later moment aanhaken of die de consequenties gaan merken van de initiatieven dienen op dezelfde manier en met dezelfde aandacht meegenomen te worden. Zoals we allemaal weten, werkt het dan niet alleen om hen eenmaal te vertellen Waarom, Wat en Hoe we dit gaan doen. Er is meer nodig om dit te realiseren… 

 

Dit proces is te realiseren en gelukkig zelfs te versnellen door voldoende aandacht te besteden aan Communiceren en aan het beïnvloeden van de Mindset van iedereen binnen de organisatie. Geef het de aandacht en neem de tijd. Luister naar de mensen om te begrijpen en niet luisteren om te antwoorden. Verder is het wenselijk om te gaan spreken in termen zoals “We zijn van plan om …” in plaats van “Het plan is …”.
Dit gaat een verschil maken in de beleving en op deze manier bestaat er voldoende flexibiliteit om bij te sturen. 

 

Tot slot...  

Bovenstaande punten zijn onderdelen om gezamenlijk te bewegen naar Duurzaam Organiseren en om Nooit meer te Reorganiseren. Het is nodig om hier in de specifiek context een zinvolle combinatie van te maken, om te zorgen dat we de brug bouwen terwijl we er overheen lopen.  
 

Er is duidelijk genoeg stof om mee te experimenteren binnen elke omgeving en dit geldt natuurlijk ook voor niet overheidsorganisaties. Mijn inziens is er nog veel om van elkaar en met elkaar te leren om echt Duurzaam te Organiseren.

 

Afsluitend wil ik jullie mijn eigen belangrijkste les van de afgelopen jaren in duurzaam veranderen meegeven: Van de tien initiatieven die je start, falen er mogelijk negen waaruit je de belangrijke lessen trekt om de tiende tot een succes te maken.

 

‘Het beste plan is het plan dat doorgaat!’ - J.v.d.E

 

Ik vond het weer een nuttige en inspirerende bijeenkomst. Iedereen heel erg bedankt voor jullie inzet en tot de volgende keer!  

 

Met hartelijke en verbindende groet, 

Roy Schoemaker, één van de initiators van het Netwerk Overheid