• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Nieuws / Algemeen / Vraag naar interim-managers stijgt, vak wordt meer fluïde
Nieuws

Vraag naar interim-managers stijgt, vak wordt meer fluïde

Vraag naar interim-managers stijgt, vak wordt meer fluïde

04 december 2019 - Ondanks druk op de marges en omzettarieven van interim-managementbureaus neemt de omzet toe. Ook zijn de bureaus positief over de toekomst, omdat ze de vraag naar hun dienstverlening zien stijgen.

Vraag naar interim-managers stijgt, vak wordt meer fluïde

De afgelopen jaren daalden de bureaumarges en uurtarieven van interim-managers, blijkt uit onderzoek van ZiPconomy en ABN Amro.  De gemiddelde marge ligt nu op 20 procent, waar deze acht jaar geleden nog uitkwam op 30 procent. Ook het gemiddelde uurtarief daalde met twintig euro naar 121 euro per uur. Dit lijkt het ‘nieuwe normaal’ te worden, stellen ZiPconomy en ABN Amro. Enkel zeer specialistische bureaus hebben hier geen last van.

Flexibilisering en variatie

Dat de omzet desondanks stijgt, komt door de flexibilisering van de arbeidsmarkt. De bureaus spelen daar op in door zich te richten op specialismen zoals HR, logistiek, finance of overheid. Ook de variatie in de invulling van de interim-managementopdrachten neemt toe, staat in het onderzoek. Waar interimmers voorheen vooral werden ingezet op verander- en crisismanagement, zit de groei momenteel in overbruggingsmanagement en project- en programmamanagement. Bedreigingen voor interim-managementbureaus in de toekomst zijn onder meer de opkomst van inhuurplatforms, eigen netwerken van klanten en kwaliteitsverlies.

Fluïde

Ook het vak van interim-manager zelf is aan verandering onderhevig, aldus het rapport. Door de behoefte aan specialistische kennis en vaardigheden, wordt de term interim-manager meer fluïde en gaat steeds meer richting interim-specialist. De afstand tussen partijen die bemiddelen voor zelfstandige professionals en executive searchbureaus wordt daardoor kleiner.