Home / Nieuws / Algemeen / Vrije Universiteit stopt met Executive Master Management Consulting
Nieuws

Vrije Universiteit stopt met Executive Master Management Consulting

Vrije Universiteit stopt met Executive Master Management Consulting

16 november 2018 - De Executive Master Management Consulting (EMMC) aan de Vrije Universiteit (VU) verdwijnt. Dat heeft dr. Meindert Flikkema, Academic Director van het Amsterdam Centre for Management Consulting (ACMC), laten weten aan M&C. Het EMMC programma sluit in de huidige vorm onvoldoende aan bij de dynamiek in de sector.

Vrije Universiteit stopt met Executive Master Management ConsultingDoor Niels Vlot

De EMMC werd ook wel het vlaggenschip van het opleidingsprogramma genoemd. De opleiding van 18 maanden was gericht op ervaren management consultants die hun kennis wilden verdiepen en wilden werken aan hun vakmanschap en ondernemerschap. Toch trekt de VU nu de stekker uit de opleiding en dat heeft meerdere oorzaken, zegt Flikkema. “Langlopende programma’s passen slecht bij de dynamiek van de consultingsector en de huidige arbeidsmarkt. Consultancybureaus zijn te druk om te investeren in opleidingen of hebben er geen geld voor. Het is hollen of stilstaan, in goede tijden is er te weinig tijd en in slechte tijden is er geen geld. Daarnaast gaan grote adviesbureaus steeds vaker opleidingen in eigen huis aanbieden en bij ons blijft de benoeming van hoogleraren uit, terwijl deelnemers aan de opleiding daar juist mee willen werken. Publiceren, doceren en acquireren, dat gaat niet allemaal tegelijk.”

Minder tijd voor opleidingen

De basisopleiding Management Consulting blijft het ACMC wel aanbieden. Dit kleinere programma omspant zes dagen en trekt meer deelnemers aan dan het traject van anderhalf jaar. Ook daar ligt een verandering in de markt aan ten grondslag, stelt Flikkema. “Consultancyopdrachten veranderen en worden steeds kleiner. Dat betekent dat adviseurs meerdere opdrachten naast elkaar gaan doen. Ook die trend maakt dat consultants  en dus minder tijd hebben voor een grote opleiding ernaast. Korte opleidingen en workshops waarin vaardigheden centraal staan in plaats van kennis – zoals onze basisopleiding –, zijn dan ook steeds populairder. Inzetten op vaardigheden heeft de toekomst.”

Inzetten op de basis

Flikkema erkent dat het programma niet goed genoeg meer past bij de veranderde marktvraag. “De universiteit is onvoldoende bereid om te investeren in een onderscheidend businessmodel. Ik blijf echter staan voor vakmanschap en vind het daarom belangrijker dat de zesdaagse basisopleiding Management Consulting blijft. Die basis is ook voor heel veel andere professionals, zoals controllers, managers en auditors belangrijk.”

Adviesvaardigheden hebben toekomst

De EMMC had nog wel enkele edities lang uitgevoerd kunnen worden, denkt Flikkema. Maar in een andere vorm valt meer te bereiken. “Adviesvaardigheden zijn belangrijke skills van de 21e eeuw. Ik ga mij persoonlijk dan ook daarop richten voor uiteenlopende professionals. De vraag naar adviescapaciteit bij adviesbureaus wordt namelijk niet groter. Maar onze basisopleiding loopt wel snel vol omdat de groep gegadigden groter is dan de junior adviseurs van de klassieke adviesbureaus die er in Nederland nog zijn. De vraag naar adviesvaardigheden bij bijvoorbeeld accountants neemt toe. Ik overweeg om korte programma’s aan te gaan bieden waarin we nog een stap verder gaan dan het ontwikkelen van ‘losse’ vaardigheden. Mastery, het beheersen van complexe cliëntsituaties, dat wordt het leidmotief.”