• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Nieuws / Algemeen / Vruchtbaar jaar brengt KPMG grootste groei sinds crisis
Nieuws

Vruchtbaar jaar brengt KPMG grootste groei sinds crisis

Vruchtbaar jaar brengt KPMG grootste groei sinds crisis

09 januari 2020 - KPMG heeft het beste resultaat in bijna tien jaar tijd geboekt. Het accountants- en adviesconcern doorbrak de omzetgrens van 500 miljoen euro en groeide met ruim 9 procent. Dat blijkt uit een analyse van het jaarverslag door Management & Consulting

Vruchtbaar jaar brengt KPMG grootste groei sinds crisisDoor Niels Vlot

Het bedrijf had jaren moeite om aan te haken bij het snelle groeitempo van de andere big four kantoren, zoals PwC en Deloitte. Maar in het gebroken boekjaar 2018-2019 is een stevige versnelling te zien. De omzet steeg met 9,1 procent tot 530 miljoen euro.

Vertekende groei

Ook de beide divisies van KPMG hebben een goed jaar achter de rug. KPMG Advisory groeide met 11,3 procent, de omzet steeg naar 216 miljoen euro. Daarbij moet worden aangetekend dat er een verschuiving is geweest binnen Advisory en de audit-afdeling. Hierdoor komt de omzet over vorig jaar voor Advisory een stuk lager uit. Indien het oude omzetcijfer gehandhaafd wordt, bedraagt de omzetstijging in 2019 slechts 2,8 procent. KPMG Audit groeide het hardst vorig jaar. De omzet bij de accountants kroop naar 296 miljoen euro, wat neerkomt op een stijging van 13,8 procent.

In 2019 groeide KPMG met ruim 300 medewerkers. Zo’n 150 daarvan kwamen binnen bij Advisory. In totaal telt het bedrijf nu 1253 consultants, waaronder 51 partners. Hiermee blijft KPMG een van de grootste advieskantoren van Nederland qua aantallen consultants.

  

Grafieken: Het groeiende aantal medewerkers laat zich nu ook vertalen naar omzetresultaten

Impasse doorbroken

Met de huidige goede cijfers doorbreekt KPMG een impasse in de omzet. Rond het begin van de economische crisis in 2008 behaalde het kantoor een recordomzet van ruim 700 miljoen euro – inclusief KPMG Meijburg. Sinds het wegvallen van dit bedrijfsonderdeel in het boekjaar 2011-2012 draaide KPMG nooit meer dan 486 miljoen euro omzet. Tot nu dus, en daar is CEO Stephanie Hottenhuis content mee, zegt ze op de website van de firma. “Ik ben tevreden met de groei die wij het afgelopen boekjaar hebben behaald. Het is belangrijk om stil te staan bij de resultaten van het afgelopen boekjaar, tegelijkertijd zijn wij al weer druk bezig met het tweede jaar van onze ‘Trust & Growth’-strategie. Wij blijven investeren in onze mensen, kwaliteit en technologie & innovatie, zodat KPMG met zijn kennis een betekenisvolle rol blijft spelen in de uitdagingen van onze maatschappij.”

Platforms ontwikkelen

Net als vorig jaar blijft KPMG investeren in technologische ontwikkelingen die ‘geavanceerde end-to-end transformaties’, mogelijk maken, aldus het bedrijf. Ook ontwikkelt KMPG samen met andere bedrijven nieuwe platforms. Het bedrijf is in zee gegaan met Microsoft om een nieuw Digital Risk Platform op te bouwen. Concrete verwachtingen voor het volgende boekjaar spreekt KPMG niet uit in het jaarverslag.

M&C 50

Met de huidige omzetcijfers hoeft KPMG niet te vrezen voor haar plekje op de omzetranglijst van M&C, de M&C 50. Het concern zou de zevende stek behouden, voor IT-bedrijf Conclusion, maar wel achter concurrenten Deloitte en PwC.