Home / Nieuws / Bureaunieuws / Atos Benelux: omzet daalt, maar klandizie neemt toe
Nieuws

Atos Benelux: omzet daalt, maar klandizie neemt toe

Atos Benelux: omzet daalt, maar klandizie neemt toe

20 februari 2014 - Tegenover een licht gedaalde omzet staat bij IT-adviesbedrijf Atos een gestegen winst. Terwijl Atos in de Nederlandse markt tegenvallende cijfers boekt, pronkt topman Thierry Breton wel met nieuwe grote Nederlandse contracten.

Atos Benelux: omzet daalt, maar klandizie neemt toeDoor Wilbert Geijtenbeek

De omzet van Atos daalde met 0,9 procent tot 8,6 miljard euro. De winst daarentegen steeg naar 262 miljoen euro. In de regio Benelux & Scandinavië (de regio waar Nederland onder valt) bedroeg de omzet van Atos 1.083 miljoen euro. Dat is een daling van 3,5 procent.

Atos Benelux & The Nordics: Omzetgroei (in %, op jaarbasis) 2008-2013. NB. Omzetgroei 2008 betreft Atos Nederland, omzetgroei 2009-2012 betreft Atos Benelux, omzetgroei 2013 betreft Atos Benelux & The Nordics.

Omzetdaling, winstverbetering

De Nederlandse IT-markt kampt al vijf jaar met tegenwind. Atos ontliep de malaise niet, zo blijkt uit bovenstaande grafiek. In 2008 was Atos Nederland alleen al goed voor 20 procent van de totale omzet van Atos. Inmiddels rapporteert Atos de Nederlandse omzet als onderdeel van een regio die de Benelux en Scandinavië omvat. Hoewel Nederland voor de IT- en consultancydienstverlener in deze regio de grootste markt is, levert de regio nog maar een achtste van de totale omzet van Atos. Die omzet bestaat voor het grootste deel uit adviesdiensten – elke derde euro uit de regio Benelux & The Nordics  wordt gerapporteerd onder het kopje Consulting & Technology Services.

Nederland: Meer klandizie

Toch is Atos hoopvol gestemd over de Nederlandse markt. Het bedrijf verwees in zijn jaarcijferpresentatie naar enkele grote contracten met Nederlandse bedrijven. Zo sloot Atos deals met bouwbedrijf BAM, met ’s lands ‘grootste verzekeraar’ (Achmea) en met een grote Nederlandse wereldwijd opererende bankengroep. In zijn presentatie van de cijfers verwees topman Thierry Breton ook naar grote contracten met elektronicagigant Philips en de Telegraaf Media Groep.

Reorganisatie

De kosten voor de ‘reorganisatie van het personeelsbestand’ kwamen in 2013 neer op 102 miljoen euro. Het grootste deel daarvan was bestemd voor de reorganisatie in Duitsland en Nederland, zo meldde topman Breton vanochtend. Afgelopen jaar besloot Atos de pensioenregeling voor Nederlandse werknemers te versoberen.