• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Nieuws / Bureaunieuws / Hoe zwaar bent u?
Nieuws

Hoe zwaar bent u?

Hoe zwaar bent u?

16 oktober 2013 - Adviesbureau AAIM is een nieuwe adviesdienst voor organisaties begonnen: het BMI-onderzoek. Net zoals de BMI bij mensen hun overgewicht aangeeft, geeft de BMI bij bedrijven hun overbodige ballast weer.

Hoe zwaar bent u?

BMI staat voor Ballast Management Index en is een indicatie voor overbodige ballast binnen een organisatie, zoals te veel en te lang vergaderen, dikke rapporten en stroperige communicatie. Ook de cultuur binnen de organisatie kan een indicatie zijn van overbodige ballast: zijn medewerkers proactief en ondernemend, of juist ‘plat gemanaged’? Volgens Michiel Hopman en Raymond van Doorn van AAIM zijn de eerst genoemde vormen van ballast vooral symptomen van overbodige ballast, terwijl in de cultuur vaak de oorzaken hiervan te vinden zijn.

Dikmakers

AAIM begint zijn nieuwe dienstverlening met een BMI-onderzoek, waarmee het bureau zowel de structurele als de culturele oorzaken van overtollige ballast probeert op te sporen. Door de zogenoemde ‘dikmakers’, zoals bijvoorbeeld lange vergaderingen, veel stuurinstrumenten en overtollig mailgebruik zichtbaar te maken, komt er volgens Van Doorn en Hopman al een proces van bewustwording op gang.

Ergernis

Hopman: ‘Een afdeling van dertig personen besteedt bijvoorbeeld vijf uur per persoon per week aan vergaderen, inclusief de voorbereiding en verwerking van het overleg. Dit kost de organisatie naar schatting 360.000 euro per jaar kwijt is aan vergaderen! Dit is een forse kostenpost, zeker als je bedenkt dat vijf uur vergaderen per persoon per week voor veel organisaties nog aan de lage kant is. Wij helpen de kosten van vergaderen voor een organisatie inzichtelijk te maken en besparingen door te voeren. Wij realiseren tenminste een besparing van twintig procent op de vergadercultuur, door bijvoorbeeld overbodige vergaderingen te schrappen, de duur van vergaderingen te verminderen of periodieke vergaderingen te vervangen door vergaderingen met een duidelijk aanleiding. En, minstens even belangrijk: wij helpen de ergernis en de ballast van slechte vergaderingen weg te nemen. Zo kunnen mensen zich weer richten op waar zij goed in zijn en wat hen motiveert.’

E-mail

AAIM belooft met de BMI een besparing tot wel 15.000 euro per medewerker per jaar te kunnen realiseren. Dat lijkt veel, maar wie zijn eigen mailbox bekijkt, realiseert zich al snel dat er veel onnodig gecommuniceerd wordt. Wat is er mis met even naar die collega toe te lopen? Ook beter voor je eigen BMI.

Zelf ook een idee voor een innovatieve adviesdienst? Mail de redactie.