• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Nieuws / Bureaunieuws / KPMG greep naast Booz
Nieuws

KPMG greep naast Booz

KPMG greep naast Booz

20 januari 2014 - Ook KPMG dong mee naar het onlangs door PwC geschaakte Booz & Co. Beide accountinggiganten deden de strategieboutique een aanzoek. Dat meldt de Financial Times vandaag.

KPMG greep naast BoozDoor Wilbert Geijtenbeek

Accountantsfirma PricewaterhouseCoopers (PwC) deed in oktober een bod op Booz & Co. In december gingen de partners van Booz & Co akkoord met de overname, die naar verwachting in maart zal zijn afgerond.

Geen herenakkoord

Maar van een vlekkeloos overnametraject was geen sprake. De Financial Times meldde vandaag dat de top van Booz & Co eerder al een ‘memorandum van overeenstemming’ zou hebben ondertekend waarin stond dat het kantoor een overname door KPMG zou nastreven. Volgens ‘twee hooggeplaatste bronnen uit de industrie’ zou dat document zijn getekend voordat PwC zich als bieder meldde. Om Booz & Co ontspon zich daarna een overnamestrijd die PwC uiteindelijk won.

PwC-Booz in Nederland

De overname door PwC van Booz & Co schudt de verhoudingen niet alleen in de mondiale markt op. Ook in Nederland zal het speelveld na de overname er anders uitzien. Op de recent gepubliceerde M&C40, de omzetranglijst van adviesbureaus in Nederland, zal PwC één plek stijgen, naar plek 4. Booz & Co Nederland was in 2012 goed voor een omzet van 31,5 miljoen euro.

De Big Four: Omzet adviespraktijken in Nederland (in miljoenen euro’s) 2011-2012 en 2012-2013.

NB. Omzet PwC 2013 schatting inclusief Booz & Co.

Marktverschuiving

Met de inlijving van Booz & Co zal de omzet van PwC Advisory in Nederland met 23 procent groeien tot naar schatting 170 miljoen euro. Dat is nog altijd minder dan KPMG Advisory (206 miljoen euro), maar genoeg om de andere twee van de Big Four voor te blijven: Deloitte Consulting (146 miljoen euro) en EY Advisory (86 miljoen euro).

Zonder overname-effecten mee te rekenen, won vooral Deloitte afgelopen jaar marktaandeel. EY en PwC wisten hun omzet slechts licht te laten groeien. KPMG zag zijn omzet in advieswerkzaamheden afgelen jaar juist dalen.