• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Nieuws / Bureaunieuws / Marcus Agius in bestuur PA Consulting
Nieuws

Marcus Agius in bestuur PA Consulting

Marcus Agius in bestuur PA Consulting

22 november 2013 - PA Consulting Group kondigt vandaag de benoeming aan van Marcus Agius, als Non-Executive Chairman. Agius was eerder chairman van Barclays, waar hij moest aftreden vanwege het Libor-schandaal.

Marcus Agius in bestuur PA Consulting

De benoeming volgt op de eerdere aankondiging dat Jon Moynihan, momenteel Executive Chairman van PA, het einde van dit jaar met pensioen gaat. Tegelijkertijd is het bedrijf gestart met het doorvoeren van een reeks veranderingen om het bestuur opnieuw vorm te geven, mede vanwege de wens van een aantal lang zittende bestuursleden om, net als Jon Moynihan, hun functie neer te leggen. De benoeming van Marcus kan volgens PA worden gezien als de laatste verandering in de reeks van bestuurswijzigingen van PA dit jaar, met als doel de verdere groei van PA te begeleiden.

 De vertrekkende leden van het bestuur:

•         Victor Halberstadt heeft het bestuur veertien jaar gediend en bleef na zijn pensioendatum aan om als hoofd van het Succession Committee van PA, de bestuursverandering te begeleiden. De Nederlander zal eind van dit jaar met pensioen gaan.

•         Martin Stapleton heeft zeven jaar in zowel executive als non-executive posities het bestuur van PA gediend. Hij heeft aangekondigd eind dit jaar te zullen aftreden. Dit zal betekenen dat de afsplitsing van Ipex, de voormalige Venture Capital tak van PA, is afgerond. Stapleton blijft aan als Chief Executive van het volledig onafhankelijke Ipex, dat PA venture Procserve Limited blijft managen als onderdeel van haar portfolio.

•         Lady (Barbara) Judge heeft onlangs aangekondigd dat zij, na acht jaar dienst, zal terugtreden uit het bestuur aan het eind van het jaar. Lady Judge neemt afscheid van diverse bestuurlijke verplichtingen met het oog op de ondersteuning van haar man, Sir Paul Judge, die de post van Aldermanic Sheriff  van de stad Londen voor de periode 2013-2014 aanneemt.

De vertrekkende bestuurders worden vervangen door Michael Queen, die eind 2012 is toegetreden tot het bestuur, Richard Wilson, lid van het bestuur sinds medio 2013 en Esther Dyson, die op 6 december zal toetreden.

Jon Moynihan, de vertrekkende Executive Chairman, zegt: “De frisse wind in het bestuur van PA is de start van een nieuw tijdperk van ons bedrijf. Onze CEO, Alan Middleton, heeft ons de afgelopen zes jaar een nieuwe weg laten inslaan. We verwachten dat de nieuwe leden een nieuw, groot hoofdstuk in de geschiedenis van het bedrijf gaan schrijven. Ik wil alle aftredende leden van het bestuur bedanken voor hun bijdrage aan het succes en de consolidatie van de positie van PA als wereldwijd leidend adviesbureau op het gebied van management, wetenschap, innovatie en technologie.”

Alan Middleton, CEO van PA: “Namens het bestuur en iedereen bij PA, wil ik Jon Moynihan bedanken voor zijn drive, leiderschap en vastberadenheid in de afgelopen twee decennia. Gedurende zijn tijd bij PA, heeft Jon het bedrijf getransformeerd en heeft hij de benijdenswaardige reputatie bij overheden en bedrijven wereldwijd veilig gesteld. In het bijzonder heeft zijn passie voor nieuwe technologie ervoor gezorgd dat het bedrijf in technologie én innovatie kon uitblinken, en dat heeft ons een unieke plaats in de management consulting markt opgeleverd. In de zeventig jaar dat we bestaan, is PA gegroeid en gezond en welvarend geworden en gebleven. We kijken ernaar uit Marcus en Esther te verwelkomen en samen met het bestuur voort te bouwen op het succes van de onderneming."

Marcus Agius, de aantredende Non-Executive Chairman: “Ik ben verheugd deel uit te gaan maken van PA en bedank Jon Moynihan voor de rol die hij heeft gespeeld bij het neerzetten van PA als succesvol bedrijf. PA heeft een opvallende geschiedenis en een grote toekomst, gezien het talent in haar uitvoerende gelederen. Ik kijk heel erg uit naar de samenwerking met mijn nieuwe collega’s om de vooruitstrevende aanpak van PA verder vorm te geven.”

Het bestuur van PA, bestaande uit Non-Executive leden, ziet er vanaf 1 januari 2014 als volgt uit:

•         Marcus Agius was tot oktober 2012 zes jaar lang Chairman van Barclays. Hij was ook de eerste Non-Executive Director die werd benoemd tot Senior Independent Director in de Executive Board van de BBC. Hij vervulde die rol tot november 2012. Voor die tijd was Marcus plaatsvervangend voorzitter van Lazard Ltd en voorzitter van Lazard in Londen. Hij diende ook als Non-Executive Director bij BAA plc, en werd voorzitter in 2002.

•         Esther Dyson is de oprichter van de Health Initiative Coordinating Council (HICCup), een start-up gericht op het bevorderen en testen van community health programma's. Ze is een onafhankelijke investeerder in start-ups in de ruimtevaart, gezondheidszorg en IT, en de technische sector. Huidige investeringen omvatten Evernote, Omada Health & Square. Esther is sinds 2008 beschermvrouw van de Commercial Spaceflight Federation. Ze is een Non-Executive Director van 23andMe, Eventful, Meetup, Voxiva, XCOR Aerospace, WPP Group en Yandex. Ze zit in het bestuur van de Sunlight Foundation en was stichtend voorzitter van ICANN. Ze is een invloedrijke criticus over de commerciële en sociale gevolgen van het internet.

•         Michael Queen is een Non-Executive Director van PA Consulting Group sinds december 2012 en is voorzitter van de Audit Committee en lid van de Succession en Compensation Committees. Hij was eerder Chief Executive van 3i Group plc, lid van de Prime Minister’s Business Advisory Group en Chairman van de BVCA. Hij is momenteel een Director van Coller Capital, lid van de adviesraad van de Cheung Kong Graduate School of Business. President van The Surrey 100, een business angel group, verbonden aan de Universiteit van Surrey.

•         Richard Wilson is een Non-Executive Director van PA Consulting Group sinds juni 2013 en lid van de Audit en de Succession en Compensation Committees. Richard werkte zeventien jaar bij Apax Partners om vervolgens de Tech & Telecom tak wereldwijd te leiden. Ook diende hij de Investment, Exit en Portfolio Review Committees. Richard heeft posities bekleed in besturen van vele bedrijven, waaronder Inmarsat plc, Autonomy Corporation plc en TDC A/S, en was chairman van de European Private Equity and Venture Capital Association en heeft lesgegeven aan INSEAD.