• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Nieuws / Bureaunieuws / Verdonck Klooster: ‘Het keerpunt is bereikt’
Nieuws

Verdonck Klooster: ‘Het keerpunt is bereikt’

Verdonck Klooster: ‘Het keerpunt is bereikt’

09 september 2013 - Adviesbureau Verdonck Klooster & Associates zag zijn omzet in 2012 tot 15,9 miljoen euro dalen. De krimp ging gepaard met een forse daling van de winst. Toch ziet het in de publieke sector actieve bureau een ‘aantrekkende vraag.’

Verdonck Klooster: ‘Het keerpunt is bereikt’Door Wilbert Geijtenbeek

Dat blijkt uit het jaarverslag. Ondanks het lichtpuntje heeft Verdonck Klooster & Associates (VKA) de eerdere omzetdalingen ook in 2012 niet kunnen stuiten. De sterk in de publieke en semi-publieke sector actieve advieskantoor kampte de afgelopen jaren met ‘een kleinere vraag naar adviesdiensten en een druk op de tarieven.’ De omzet van VKA daalde vorig jaar tot 15,9 miljoen euro.

Verdonck Klooster & Associates: Omzet (in mln. euro’s, linkeras) en Operationele marge (in % van de omzet, rechteras), 2008-2012.

 

‘Flexibele kosten’

Al met al was 2012 voor het Zoetermeerse adviesbureau een lastig jaar. Niettemin maakt het bedrijf nog altijd winst. Het jaarverslag prijst de ‘flexibele kostenstructuur’ dat het bureau hanteert, door gebruik te maken van ‘associates’, ofwel adviserende zzp’ers die zich committeren aan het bureau.

 

Loonlijst

Het aantal associates telde afgelopen december 25 stuks, tegen een totale loonlijst van 82 fte’s. Ter vergelijking: in 2010 telde VKA nog een loonlijst van 126 fte’s. VKA wil het aantal associates ‘de komende jaren verder laten stijgen.’

Herstel?

VKA merkt sinds eind vorig jaar een ‘duidelijk verbeterde marktsituatie’ die gekenmerkt wordt door ‘een aantrekkende vraag.’ Toch meldt het bedrijf dat het ‘nog te vroeg is om te kunnen stellen of er sprake is van een structurele wijziging.’ Een verwachting voor 2013 durft VKA dan ook niet te geven.