• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Tijdschrift / 2008 / nummer 1
nummer 1

14 De kwaliteit van twijfel
In zijn Ernst Hijmanslezing trok Anton Zijderveld ten strijde tegen de zelfverzekerde adviseur. Professionaliteit veronderstelt volgens hem meer twijfel. Ook Paul Wouters verbaast zich over het gemak waarmee vakgenoten ‘irrationele’ en ‘ideologische’ clichés opdissen. Maar wat Zijderveld laat liggen, is volgens Wouters de vervlechting van ratio en emotie.

10 \"Wij moéten zeker overkomen\"
A.C. Zijderveld greep zijn Hijmanslezing aan om af te rekenen met het ‘schetsmatige’ en ‘clichématige’ denken in het adviesvak. Management en Consulting vroeg zes adviseurs om een reactie. Wordt er wel genoeg getwijfeld? Of is dat juist een teken van zwakte? \"Ik steek direct de hand in eigen boezem.\"

20 Menselijkheid in organisaties
In onze tijd van hope and fear zijn er twee hefbomen om menselijkheid in organisaties te ontwikkelen: organisatie- en individuele ontwikkeling. Precies op dat snijvlak werkt Yvonne Burger in organisaties en doet ze onderzoek. Verkorte weergave van haar oratie bij de aanvaarding van de leerstoel Organisatiecultuur, communicatie en leiderschap in de post graduate opleiding management consultant aan de Vrije Universiteit.

24 \"Ik wil bovenaan de lijstjes komen\"
Willem van der Schoot vertrok met ‘enige weemoed’ als voorzitter van Boer & Croon, na het bereiken van de statutaire leeftijdsgrens. Management en Consulting sprak met hem over zijn benoeming tot president van Nyenrode, het geheim van een goede consultant, Boer & Croon als parkeerplaats voor politici, zijn opvolger en het verlies van Jack de Vries.

30 Anders denken, anders doen
In 2001 kampte de politie met een gemiddeld ziekteverzuim van 9,4% – een verlies van bijna150 miljoen euro. Het landelijk project Arbeid & Politie moest orde op zaken stellen. Zes jaar lang werd ondersteuning geboden op de managementgebieden arbo, verzuim en reïntegratie. Sindsdien daalde het verzuim en ook de psychische belasting. Een succesverhaal.

40 Oud en nieuw
Het nieuwe lid van de Raad van Commissarissen van Witsen & Winius Landkaarten bv heeft zijn eerste succesje geboekt. De dertigjarige kleinzoon van de oprichter pleit sinds zijn aantreden voor een frisse wind. Ondanks verzet van oom Witsen, sinds 1975 directeur, heeft de jonge Winius binnen de RvC voor elkaar gekregen dat de directie tijdelijk zal worden uitgebreid.

44 De vrijblijvendheid voorbij
Samenwerking, teamplay: je kon er niet tegen zijn, en je kon je er altijd aan ontrekken als puntje bij paaltje kwam. Die vrijblijvendheid is intussen voorbij, maar in hoeverre hebben individuen toegang tot de informatie die nodig is voor samenwerking in een kennisexploiterende economie? Teamplay lijkt steeds meer de verantwoordelijkheid van controllers te worden. En, vraagt Hans Strikwerda zich af, wie controleert hen dan?


Lees dit tijdschrift via Knowly »    Neem nu een abonnement op Management & Consulting »