• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Tijdschrift / 2008 / nummer 3
nummer 3

12 Zzp'ers: goed of slecht voor economie?

Zelfstandigheid: steeds meer mensen lijken het ‘virus’ te pakken te krijgen. Volgens cijfers van het CBS zijn meer dan 340.000 mensen als Zelfstandige Zonder Personeel geregistreerd. De Kamer van Koophandel komt zelfs op het dubbele aantal uit. Is de opkomst van de zzp'er economisch gezien een goede ontwikkeling? \"Zzp'ers willen winst maken en dat is de stookolie waar een economie op drijft.\"18 Er zijn is niet genoeg
Twintig jaar geleden was de zelfstandige nog een unicum. Tegenwoordig werkt vijftien procent van de Nederlandse bevolking voor zichzelf. Hoe onderscheid je je als professional? \"Wie mee wil komen, moet zich verder ontwikkelen en specialiseren\", stelt Eva van der Fluit. Zij is zelfstandig management-consultant en auteur van Professional zoekt groei.

22 Adviezen en tips voor zelfstandigheid
Bent u als organisatiedeskundige of -adviseur bezig met plannen voor uzelf te beginnen? Net zoals dik 100.000 andere Nederlanders vorig jaar deden? Dan zijn tips & tricks altijd handig. Zes ondernemers uit totaal andere branches geven u gratis adviezen. \"Leuren met jezelf? Welnee, gewoon een kwestie van goed relatiebeheer.\"

28 Voetbaltrainers: het evenbeeld van interim-managers?

M&C Essay - Hebben voetbaltrainers en interim-managers hetzelfde professionele profiel? Met een beschouwing over die vraag bijt Eric van 't Hof het spits af in een nieuwe reeks in ons blad: M&C-essay. Een vrijplaats voor adviseurs en consultants met een verrassende visie, een nieuw inzicht of een opmerkelijk gezichtspunt op het vak.34 Veranderingen in de zorg: programmamanagement als aanpak
Ieder Zijn Vak - Door maatschappelijke en politieke veranderingen zijn zorginstellingen genoodzaakt fundamentele strategische keuzes te maken. Instellingen zullen zich zodanig moeten gaan organiseren dat ze kunnen sturen op de vraag van de zorgconsument en – binnen de organisatie - op de best haalbare verhouding tussen kwaliteit en kosten. Programmamanagement biedt een adequate structuur voor de daarvoor noodzakelijke veranderprocessen, betoogt Dirk Jan Frijling.

38 Een non-paper
De Case - Een Haags departement heeft een organisatieadviesbureau opdracht gegeven om bij een groot aantal gesubsidieerde instellingen onderzoek te doen naar de manier waarop subsidies worden besteed. De desbetreffende organisaties zijn betrokken bij de formulering van de onderzoeksopdracht. De tweeledige vraagstelling voor het onderzoek luidt: Welk deel van de subsidie wordt besteed aan organisatie- en managementkosten en hoe is op deze kosten te besparen?

42 Alles verandert, behalve de veranderaars
Reflectie - Mensen die in Nederland intellectueel leiding moeten geven aan het aanpassen van organisaties aan een veranderende samenleving staan zelf vaak buiten die veranderende samenleving. Volgens Hans Strikwerda is het antwoord op de vraag hoe dat komt heel eenvoudig: deze mensen zijn gemarginaliseerd. Het zijn de kapitaalverschaffers-bestuurders-technocraten die op hoofdlijnen bepalen wat er moet gebeuren en hóe het gebeurt.


Lees dit tijdschrift via Knowly »    Neem nu een abonnement op Management & Consulting »