• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Tijdschrift / 2008 / nummer 5
nummer 5

16 \"Ik pleit voor gebalanceerde meningsvorming\"
Hans Dijkstal is voorzitter van de commissie die de regering de afgelopen jaren adviseerde over topbeloningen in de publieke en semi-publieke sector. Hij mag dus gerust als beloningsexpert gelden. Een gesprek over de noodzaak van een heldere beloningssystematiek, (on)terechte politieke opwinding, uurtarieven van beginnende interimmers en de betekenis van jazz voor adviseurs.

10 Zijn we echt zo duur?
Interim-managers zijn veel te duur, vindt de een. Maar ze moeten zelf hun werk regelen, hun verzekeringen zelf betalen en zitten soms zonder werk en dat rechtvaardigt een gepeperd uurtarief, meent de ander. Hoe kijken de betrokkenen hier zelf eigenlijk tegenaan? Drie interimmers over acquisitie, onderhandelen en tarieven.

24 Eerlijker graaien
Excessieve beloningen van topmanagers zorgen al jaren voor de nodige ophef. Volkskrant-journalist Xander van Uffelen schreef recent Het grote graaien, een boek over 25 jaar topsalarissen in Nederland. Hij sluit dat af met een aantal stellingen, waarop vier beloningsdeskundigen in dit artikel reageren.

28 Consultancy onvolwassen? Logisch!
M&C-Essay -Leonard Millenaar zet de ontwikkeling van het consultancyvak naast de groei en bloei van drie andere beroepsgroepen en beziet die vanuit het perspectief van Kuhns wetenschapsfilosofie. Dat leidt tot een interessant perspectief op de vraag hoe volwassen het adviesvak eigenlijk is.

38 Macht en geld
De Case - Een Nederlands wegenbouwbedrijf neemt afscheid van de president-directeur onder wiens leiding het werkterrein internationaal is verbreed. Het aanvankelijke succes sloeg echter om in verlies als gevolg van agressieve concurrentie binnen de Europese markt. De raad van commissarissen heeft de opvolging extern gezocht: de nieuwe topman, een Belg, was CEO van een Franse concurrent. Met hem komen nieuwe opvattingen over macht en geld in huis.

42 Over het nut van managementmodes en retoriek

Reflectie - Dat we, zoals Eric Barends en Steven ten Have betogen, systematisch wetenschappelijk onderzoek nodig zouden hebben om het verandermanagement op een hoger plan te tillen, bestrijdt Hans Strikwerda. Voorbijgaande managementmodes zijn functioneel maar moeten wel met de nodige welsprekendheid aan de man gebracht worden. En aan dat laatste ontbreekt het juist vaak. Een pleidooi voor meer sociaal-economische werkelijkheid en meer retoriek in managementboeken

 48 Verandermanagement: een wetenschappelijk praktijkvak
Met het streven naar evidence-based verandermanagement begeven we ons volgens Hans Strikwerda op een doodlopende weg. Management is immers geen natuurwetenschap. Steven ten Have en Eric Barends dienen Strikwerda van repliek. Management is inderdaad een praktijkvak. Maar dat is geen reden, menen zij, het westerse onderzoeksparadigma niet als belangrijk referentiekader te hanteren bij de beoordeling van de effectiviteit van nieuwe inzichten en modellen. In de sociale wetenschappen en de geneeskunde is dat toch ook al heel lang gebruikelijk?


Lees dit tijdschrift via Knowly »    Neem nu een abonnement op Management & Consulting »