• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Tijdschrift / 2010 / nummer 1
nummer 1

10 Tien geboden voor de executive coach
Hoe effectief is de executive coach? In veel richtlijnen voor coaches wordt de nadruk gelegd op de coach en op specifieke coachingmethodieken. Ten onrechte, meent Erik de Haan, het gaat vooral om de relatie van de coach met zijn cliënt. Geïnspireerd door meta-analyses in de psychotherapie komt hij met tien geboden voor de executive coach.

16 Niet-wetend oplossingen sturen
Oplossingsgericht werken is een manier van werken waarmee coaches, consultants en (interim-)managers relatief snel en prettig verandering tot stand kunnen brengen. De oplossingsgerichte aanpak werd circa 25 jaar geleden ontwikkeld in de psychotherapie en wint de laatste jaren sterk aan populariteit in de coachingswereld. Wat is oplossingsgericht coachen en vanwaar die populariteit? Wat levert het op? Coert Visser legt het uit.

20 ‘Veel problemen komen voort uit stress’
Siegfried Aikman is de eerste buitenlandse bondscoach van het Japanse herenhockeyelftal. Voor zijn huidige functie coachte hij mannen- en vrouwenteams op het hoogste niveau in Nederland. In zijn werk als manager bij UWV streefde hij een coachende stijl van leidinggeven na. Aikman ziet veel overeenkomsten tussen coachen in de sport en in het bedrijfsleven.

24 De valse verwachtingen van coaching
De vraag naar coaching en intervisie binnen organisaties neemt significant toe. Coaching wordt in steeds meer verschillende vormen op de markt gebracht. En coaching vormt steeds meer integraal onderdeel van management development programma’s. Vanwaar die populariteit? Carine Metselaar bespreekt via twee stellingen de mogelijke antwoorden hierop.

28 De gespleten adviseur
Organisatieadviseurs en interim-managers zijn zich er niet altijd van bewust, maar steeds vaker fungeren ze als coach voor hun opdrachtgevers. De grens tussen coaching en adviseren is niet zo scherp meer te trekken. Esther de Haan, coach en adviseur, vertelt over haar ‘identiteitsworsteling’.

30 Een vernieuwende wensdroom
Opmerkelijke Praktijken Hoe innoveer je een goedlopende business? Joren van der Pluijm, eigenaar van een onderneming in de belevenisindustrie, stelde zich die vraag. Ze gaf Johannes Bongers, strategieadviseur en creatief conceptontwikkelaar, opdracht met een voorstel voor innovatie te komen. Arienne van Staveren sprak met hen over dit traject. Hun aanpak bediscussieerde ze met prof. dr. Petra de Weerd-Nederhof.

36 Organisatieadviseur of informatieadviseur?
Reflectie Waarom gaan organisaties zo verkrampt om met informatie? Als de term 'informatie' valt, denkt iedereen aan ICT, de informatiemanager en CIO. Maar in de cyberspace is kennis van iedereen. Kennisintensieve productieprocessen domineren arbeidsintensieve arbeidsprocessen. De betekent dat de organisatieadviseur de information space van een organisatie moet kunnen bepalen, betoogt Hans Strikwerda.

42 Een systeemcoach is een O.E.N.
Ieder Zijn Vak Mensen die een vraag hebben, weten vaak zelf het antwoord wel. Wat vaak het probleem is, is een onderliggende belemmering. Systeemdenken helpt de échte vraag op tafel te krijgen en de gecoachte zelf verantwoordelijk te maken voor de oplossing, stelt Manu Busschots.


Lees dit tijdschrift via Knowly »    Neem nu een abonnement op Management & Consulting »