• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Tijdschrift / 2010 / nummer 4
nummer 4

10 Evidence-based interimmen
Interim-managers zijn net artsen. Maar waar medici hun werkwijze systematisch wetenschappelijk onderbouwen, kunnen interimmers dat als ‘bedrijvendokter’ niet. En daar is steeds meer behoefte aan, stelt Jeroen Collette.

14 Gebruiken consultants valide kennis?
Adviseurs spreiden graag hun kennis ten toon. Door ideeën te publiceren tonen zij hun vakmanschap aan de buitenwereld. Slagen zij daar in? Uit onderzoek naar de kwaliteit van white papers blijkt dat het vaak misgaat, aldus Ard-Pieter de Man.

18 Geen fusie zonder bladmuziek
Of de overheid nu ‘terugtreedt’ of weer dominant wordt: periodieke trends in de publieke sector bezorgen consultants handenvol werk. Adviseurs Theo van Iperen en Wilfrid Opheij schreven allebei een boek over het handwerk van fusies in zorg en onderwijs. Een twistgesprek onder leiding van Joost Ramaer.

22 Anders leren denken en doen
Als één thema de laatste jaren rondzingt in adviesland, is het wel cultuurverandering. Er is ondertussen heel wat ervaring mee opgedaan. Casper Vroom maakt een tussenbalans op.

26 Grondlegger blijft actueel
Ernst Hijmans heeft een essentiële bijdrage heeft geleverd aan zijn professionele ontwikkeling in het consultancyvakgebied en het (helpen) leiden van organisaties. De evenwichtige samenhang tussen rationaliteit en het menselijke vormt de basis voor een succesvolle organisatie, leerde Jacques Reijniers.

28 De val van de euro
Volgens Doede Keuning gaat de euro verdwijnen. Het hele project was reeds bij aanvang gedoemd, omdat het Europa ontbrak aan de vereiste solide politieke, economische, fiscale, monetaire en zelfs militaire basis. Hoogste tijd voor een ‘what if’ of ‘worst case scenario’.

34 Overheid, allianties en adviseurs
MenC-Essay Sinds het afgelopen decennium zijn strategische allianties sterk in opkomst bij bedrijven en instellingen. Sommige sectoren kennen meerdere van dit soort samenwerkingsverbanden. De wenselijkheid van samenwerking ligt voor de hand, maar levert het ook wat op, vraagt Pieterjan van Delden zich af. Dick van Ginkel dient hem van repliek.

42 Gerichte interventies voor effectief organisatieontwerp
Ieder zijn vak Veel leidinggevenden benutten niet het volle potentieel van hun organisatie omdat de organisatiestructuur de strategische doelstellingen niet goed ondersteunt. Daarnaast spenderen nog meer leidinggevenden tevergeefs enorme bedragen om hun organisatiestructuur te veranderen terwijl dat maar weinig oplevert. Antoine Aarts en Marco Hoogerwaard geven inzicht in verschillende aspecten van de organisatieinrichting voor effectievere interventies.

48 Moeten we vertrouwen op vertrouwen?
Reflectie Het bestuur van de Ooa vroeg Hans Strikwerda om op de jaarlijkse algemene ledenvergadering zijn licht te laten schijnen over twee vragen. Wat wordt de rol of worden de rollen van de organisatieadviseur in de eenentwintigste eeuw? En: wat betekent vertrouwen voor onze professie?


Lees dit tijdschrift via Knowly »    Neem nu een abonnement op Management & Consulting »