• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Tijdschrift / 2010 / nummer 6
nummer 6

10 Gastvaardigheid zonder bemoeizucht
Edu Feltmann is de geestelijk vader van het begrip 'denkadviseren'. Else de Jonge sprak met hem over zijn inspiratiebronnen en drijfveren, de waarde van aandacht, de valkuil van bemoeizucht en het 'ontstroeven' van denkpatronen.

13 De 116 gedaantes van de consultant
Met alle discussie over de rol en het vak van organisatieadviseur rijst de vraag: wat zijn de kenmerken van een goede organisatieadviseur? Maarten Otto en Remy Brand determineerden met de ‘Paperclipmethode’ 116 verschijningsvormen.

16 Hoe verhalen bepalen
Medewerkers hebben hun eigen verhaal over organisaties. Belangrijk is dat ze gehoord worden. Storytelling is dan ook een sterk diagnose-instrument in organisatieverandering, aldus Annet Scheringa.

20 Kunst in adviestrajecten
Wat drijft consultants om samenwerking te zoeken met kunstenaars? André Schaminée en Jaap Warmenhoven zien zichzelf als boundary spanners van verschillende werelden.

24 Midlifecrisis?
Veertig veertigjarige adviseurs discussieerden tijdens een symposium van de veertigjarige ROA over ethiek en integriteit. De deelnemers, onder wie Emiel Kanters en Maikki Huurdeman, schreven elk een kort essay.

28 Werken aan het conscience de métier
Komend voorjaar neemt Miel Otto afscheid als voorzitter van de Ooa. Wat dreef hem om voorzitter te worden? Wat heeft hij bereikt? Wat drijft hem als adviseur?

33 Ernst Hijmanslezing
De maatschappelijke verantwoordelijkheid van adviseurs, dat was het thema van de Ernst Hijmanslezing, uitgesproken door schrijfster Désanne van Brederode. Het geweten van de adviseur tijdens zijn dagelijks werk, daar gaat het haar om. Geen modellendenken wil zij maar doorleefde ethiek.

44 Over Dani’s en Lani’s
Het ontbreekt organisaties op vitale punten aan vertrouwen, en dat is mede de schuld van consultants. Dat betoogden Dick-Jan Abbringh en Alfons van Marrewijk op de tweede search conference van de Ooa over vakmanschap en vertrouwen. Maar er is hoop, volgens Anthon Keuchenius.

50 Te veel interimmers? Dat doet de politiek zélf
M&C-Essay De discussie over inhuur van externen door de overheid is behoorlijk zwart-wit. De inhuur van interimmers komt volgens Mirko Noordegraaf vooral door onzekere politici, aangejaagd door onzekere burgers. Leo Witvliet reageert.

54 Een betekeniswolk voor een Bureau Jeugdzorg
Ieder zijn vak Een algemeen directeur van Bureau Jeugdzorg Amsterdam stapt op. De Ondernemingsraad heeft het vertrouwen opgezegd uit onvrede over de financiële problemen en slechte werksfeer. Leo Euser moet als interim-bestuurder de interne verhoudingen weer normaliseren.

58 De verandering van een koppig politiecorps
Opmerkelijke praktijken In deze aflevering laat Arienne van Staveren middels twee brieven zien hoe Politiekorps Amsterdam Amstelland werkt aan een grote cultuurverandering waarin diversiteit en leiderschap centraal staan. De eerste brief is aan prof. dr. Harry Kunneman, de tweede brief is aan de betrokken adviseurs.
 


Lees dit tijdschrift via Knowly »    Neem nu een abonnement op Management & Consulting »