• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Tijdschrift / 2011 / nummer 2
nummer 2

12 Manon Ruijters over liefde voor leren
Leren is meer dan opleiden. Wordt er te veel op ontwikkeling gestuurd, dan komt het noodzakelijke leerproces niet op gang. Dat geldt ook voor adviseurs, vindt ze. Vittorio Busato interviewt TG-adviseur Manon Ruijters.

16 Motieven van meester en leerling
Een mentorrelatie heeft wederzijdse voordelen. Steven ten Have en Leonard Millenaar beschrijven welke motieven een rol spelen.

34 De status aparte van buitenpromovendi
Buitenpromovendi zijn buitenbeentjes, zowel binnen hun eigen beroepsgroep als in de wetenschappelijke wereld. Artikel van Floor Basten.

40 Consultants: black sheep of business?
Gabriela Barbosa wint de MenC-artikelprijs 2011. Zij demystificeert een aantal mythes rond het imago van adviseurs.

44 Adviseren door te leren
Bureau Kessels & Smit bestaat 35 jaar. Het motto: organisaties ontwikkelen doe je door met en van elkaar te leren.

48 Meer oog voor co-creatie
Klanten en gebruikers lopen vooruit in hun interesse voor co-creatie. Nu de organisaties nog. Artikel van Jelmer van de Mortel, die cum laude afstudeerde op dit onderwerp.

57 9 jan 2011: dagboek van een CMC-certificeerder
Begin januari reisden Henk Slijderink en Marjo Dubbeldam namens de Ooa naar Litouwen om CMC’ers te certificeren.Dubbeldam hield een dagboek bij.

54 Adviseurspraktijken: van biljartballen tot pijplijnen
Niet alleen in het primaire proces is het vinden van een passend antwoord op klantvragen steeds belangrijker, ook voor stafafdelingen is het zaak om vanuit hun verschillende disciplines een bijdrage leveren aan het succes van de organisatie. Adviseurs leveren daar een belangrijke bijdrage aan. Twee cases: KPN en Albert Heijn. Artikel van Maaike Glimmerveen.

60 Adviseur kan directie uitdagen om teamdiversiteit te stimuleren
Elk zichzelf respecterend bedrijf of overheidsinstelling ‘doet aan diversiteit’. Er is bijvoorbeeld beleid om meer vrouwen naar de top te begeleiden en meer allochtonen aan te nemen. Maar heeft dat zin? Onderzoek toont aan dat teams vooral betere resultaten behalen wanneer de teamleden beschikken over diverse leiderschapstijlen. Nationaliteit of sekse maakt minder verschil. Hier ligt een taak voor adviseurs, schrijft Maarten van Beek.

70 Consultants governance
De Nederlandse Corporate Governance Code is feest voor de advieswereld. Checklist na checklist storten adviseurs uit over organisaties. Daaruit blijkt dat ze niet inzien dat de Code principiële fouten en tekortkomingen bevat en normen hanteert uit de twintigste eeuw, zegt Hans Strikwerda. Wat het doel is van corporate governance, vertrouwen in en welvaart van de samenleving, wordt niet gezien. Waarom dingen fout gaan, psychologische mechanismen, wordt niet begrepen. Geen vinkje voor de adviseurs.


Lees dit tijdschrift via Knowly »    Neem nu een abonnement op Management & Consulting »