• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Tijdschrift / 2011 / nummer 3
nummer 3

12 Floris Croon over zijn ex-collega’s
Een gesprek met Floris Croon is als luisteren naar een waterval. De éminence grise over zijn hedendaagse vakgenoten, over de advieswereld en zijn avontuur met TwentyTwenty: ‘Er zijn veel te veel adviseurs. Wie werkt er nog gewoon? Wie durft nog risico te nemen?’

17 Gebrek aan grijze haren
Het economisch herstel in Europa mag dan pril zijn, in het Verenigd Koninkrijk dreigt al weer een tekort aan senior consultants. Hoe zit dat in Nederland? Management en Consulting ging op onderzoek uit.

20 Multiculti interim
Het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) kreeg de vraag naar een intercultureel interim-manager. Maar bestaat die eigenlijk wel? Hoe opereert de interimmer tussen twee culturen?

32 Special ZZP - Onderzoek: vrijheid, blijheid
Ze zien de toekomst met vertrouwen tegemoet en doen het gezien de crisis eigenlijk helemaal niet zo slecht. Ja, er zijn onzekerheden voor de zzp’ers, maar het merendeel zou voor geen goud terug willen naar een baas.

36 Special ZZP - Zelfstandig, maar niet alleen
Alleen is maar alleen. Steeds meer zelfstandigen gaan samenwerkingsverbanden aan. Daarmee komt de netwerkeconomie binnen handbereik. ‘De grootste angst van de Big Four is dat hun label aan kracht verliest.’

39 Special ZZP - Zelfstandig zonder pensioen?
Een zzp’er heeft veel vrijheid, maar minstens evenveel verantwoordelijkheid. Geen opdracht betekent geen inkomsten. En wat als je (chronisch) ziek wordt? Juist… Lang leve de verzekeraar!

40 Jong? Nou en!
MC Essay - Jonge adviseurs komen in een complex beroepsveld vol tegenstrijdigheden terecht. Wat is de positie van een jonge adviseur? Wat kan van hem worden verwacht? Hoe kan hij zich ontwikkelen? Die vragen beantwoorden Maarten Otto en Josje van Duin in dit artikel. Hun conclusie: leeftijd is irrelevant. Want: ‘Niet iedere adviesvraag vraagt om senioriteit, terwijl wel iedere adviesvraag vraagt om een professional.’ Op zoek naar de ruimte voor de nieuwe generatie adviseurs.

44 De Kafka-adviseur
Adviseurspraktijken - Overal in de samenleving betrekken organisaties hun klanten steeds meer in hun werkprocessen. Opvallend is dat deze organisaties dit voornamelijk op eigen kracht en met eigen mensen doen. Toch kan de organisatieadviseur hierin een belangrijke rol spelen. In deze serie onderzoekt Maaike Glimmerveen die rol. Deze keer: Bureau Jeugdzorg Agglomeratie Amsterdam (BJAA), dat probeert om met behulp van een Kafka-adviseur van de Kafkabrigade onnodige bureaucratie te lijf te gaan.

48 De holle clichés van changemanagement
Studium en punctum - De oude concepten achter het vak changemanagement werken niet meer, vindt Hans Strikwerda. Het is een contextloze techniek geworden, die bol staat van de postmoderne stoplappen als ‘er bestaat geen absolute waarheid.’ Het vak moet weg van de projecten en het programmamanagement, en zich concentreren op de vaktechnische, inhoudelijke innovaties om tot nieuwe organisaties te komen. Het is tijd voor het tweede modernisme.

25 Vijf vragen aan Frank van der Endt (Cordes)Lees dit tijdschrift via Knowly »    Neem nu een abonnement op Management & Consulting »