• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Tijdschrift / 2011 / nummer 6
nummer 6

10 Koos van der Steenhoven over een zelfbewuste overheid
Hij is directeur van ABD Top Consult, de nieuwe interne adviesdienst van de Rijksoverheid. Is hier sprake van broodroof? \"Er wordt veel te gemakkelijk naar buiten gegaan en ingehuurd.\"

16 Een wake-up call voor interim-managers
De vraag naar interim-managers is de afgelopen jaren flink gedaald, net als de hoogte van uurtarieven. Dat valt voor een groot deel te wijten aan de economische crisis, maar er is meer aan de hand. \"De beroepsgroep kampt met een ernstige identiteitscrisis.\"

20 De consultancy-methode
Onlangs schreef Marc Baaij een boek over de probleemoplossingsmethode zoals die gebruikt wordt door toonaangevende nationale en internationale managementconsultants. Voor M&C maakte hij een handzaam stappenplan.

31 SPECIAL: NIEUW IN HET VAK Het moet anders!
Ze zijn nieuw in het vak, en kijken met een frisse blik naar organisaties en organisatieadvies: 12 studenten van SIOO schreven een artikel waarin zij hun visie geven op het vak en op organisatieontwikkeling. Hun conclusie: het moet anders!

32 De Chinese vingerval


35 Groot of klein? De voordelen van de cellenstructuur


38 Samen met de klant: co-ontwerpen en co-creëren


41 De organisatie-antropoloog


44 Defensive consultancy schaadt het adviesvak
In de Verenigde Staten is ‘defensive medicine’ een gebruikelijk fenomeen: medici doen onnodige diagnostiek en behandelingen om zich in te dekken tegen vervolging wegens nalatigheid en een daaruit volgende schadeclaim. Defensive medicine leidt bovendien tot meer inkomsten voor de dokter. Hans Hoek stelt vast dat het adviesvak zijn eigen variant op dit verschijnsel heeft: Defensive Consultancy, ofwel DC. Dat baart hem zorgen en daarom roept hij na een kritische beschouwing op het vak op tot discussie.

48 Performancemanagement: scoren of delen?
Met performancemanagement proberen organisaties de prestaties te verbeteren. Maar hoe voorkom je perverse prikkels en roofbouw? Presteren is niet op het gaspedaal drukken, stelt Hans Strikwerda, maar balanceren en afwegingen maken. Iets wat iedere bedrijfskundige tijdens zijn opleiding zou moeten hebben geleerd.

15 Column Roel Bekker - House of lies


51 Column Erik van de Loo - AapjeLees dit tijdschrift via Knowly »    Neem nu een abonnement op Management & Consulting »